2015. június 22., hétfő

Hogyan nézhetek online sorozatokat?

Sziasztok!

Korábban írtam már a letöltési lehetőségekről és a feliratok igazításáról, de sokan vannak, akik különböző okok miatt (helyhiány, nem saját gép stb.) nem szeretnek/tudnak/akarnak letölteni. Ezért szinte minden sorozatnál felmerül a kérdés: "Lehet online nézni? Hol?". Így íme egy kis kisokos azoknak, akik inkább letöltés nélkül szeretnek sorozatot nézni, bemutatva azokat az oldalakat, amiket én ismerek, használok. A listában magyar és angol feliratos oldalak is vannak!

  1. Viki
    Nem véletlenül ezzel kezdem a listát. Aki gyakran jár erre, az biztosan tudja, hogy én elsősorban vikis fordító vagyok. A Viki a legnézettebb ilyen oldal, gyakran van lehetőség magyar felirattal sorozatokat nézni, és ami szeirntem a legszuperebb: legális. Vagyis nem kell attól tartanunk, hogy szerzői jogsértés miatt leveszik a sorozatokat és hasonlók. Másik nagy pozitívuma, hogy itt érhető el a legtöbb sorozat Magyarországról is. Colette_ írt már a Viki működéséről, használatáról, így erre nm térnék ki különösebben, itt olvashattok róla. :)

  2. Dramafever, Crunchyroll
    Ez a két oldal azért került a második helyre, mert mindkettő legális streamer oldal. A Dramafever specialitása inkább a koreai sorozatok, a Crunchyrollon pedig inkább japán sorozatokat (plusz animét és mangát) találhatunk. Hátrányuk az, hogy magyar felirat nem elérhető, és sokkal több olyan sorozat van, amit Európából nem lehet megnézni (persze vannak trükkök, ami már illegálissá teszi a dolgot, de szerintem a letöltésnél "legálisabb" megoldás, mert így a támogatjuk a készítőket; ilyen például Opera böngészőben a Facebook Unblock nevezetű bővítmény - én is ezt használom, bármilyen Mo.-ról nem elérhető oldalt elérhetővé varázsolhatunk vele, még a Vikit is ;)).

  3. Indavideó
    Ez már nem legális, de ide általában maguk a fordítók teszik fel a sorozataikat. Ha beírjuk a keresőbe a "dorama" szót, máris kidob egy csomó találatot. Egyébként a kereső nekem annyira nem jön be (vagy valamit rosszul csinálok), mert gyakran előfordul, hogy beírom egy sorozat címét, és teljesen más videókat talál. Úgyhogy ha az Indán keresek valamit, akkor inkább a Google-ban keresek rá: "[sorozat címe] inda".

  4. YouTube
    Néha itt is lehet sorozatok találni - akár magyar felirattal is -, de nagyon figyelnek a szerzői jogokra, úgyhogy simán előfordulhat, hogy ami reggel még fent volt, délutánra eltűnik.

  5. Dailymotion, Vimeo
    Hasonló oldalak a YouTube-hoz, de kevésbé nézettek, ezért a jogsértő tartalmakat nem figyelik annyira. Néhány fordító ide is tölt fel sorozatokat, TV-műsorokat, MV-ket. Sorozatok közül a feltöltési limit miatt inkább webdrámákat találunk. 

  6. Tiveee
    Ez egy viszonylag új oldal. Angol felirattal nézhetünk doramákat. Nem legális stream oldal, de előnye, hogy nincsenek reklámok, és elég hamar felkerülnek a futó sorozatok új részei. Hátránya, hogy régebbi sorozatok (~2011 előttiek) nem nagyon vannak. 

  7. MyAsianTV
    Égetett angol felirattal nézhetünk itt sorozatokat. Nagy előnye, hogy a sorozatokat le is lehet tölteni (szintén égetett angol felirattal). Hátránya, hogy olykor bizonyos időre eltűnik néhány sorozat. Van, hogy végignézek egy részt, és mikor megnyitnám a következőt, már nem létezik a fájl. Amíg nincs angol felirat egy részhez, addig is a raw videókat megtaláljuk.
  8. Dramago.com, Gooddrama.net
    Angol felirattal néhetők a sorozatok, régebbi sorozatokat is találunk rajta. Plusz pont, hogy raility és varieté műsorok is nézhetők itt. A linkekért köszönet Augusztának! :)
  9. Gooddrama.co
    Hasonló a 8. pontban lévő két oldalhoz, csupán kinézetben más egy kicsit. Hátránya, hogy a videók betöltése előtt várni kell 10 másodpercet. 
  • +1. Videa
    1-2 sorozatot itt is találhatunk, de az oldal feltöltési limite miatt ezeket több részre darabolva nézhetjük meg.  


7 megjegyzés:

  1. A Dramafever mellé, (amin nekem soha nem sikerült semmit elindítanom), ajánlom még a Gooddrama és Dramago oldalakat. Nagyon sok sorozat és film megnézhető rajtuk angol felirattal, s ami a legjobb benne, semmilyen bővítményt nem kell telepíteni hozzá, és olyan sincsen rajta, hogy a te régiódban nem engedélyezett, csak az egy reklámot kell bezárni, s már indul is a videó.
    http://www.gooddrama.net/watch-drama-shows
    http://www.dramago.com/drama-shows

    Anno, mikor ismerkedtem Lee Sun Gyun munkásságával, sok sorozatát és filmjét ezen a két oldalon néztem meg. Például, a nagy sikerű tavalyi filmje, az alig 13 hónapos "A Hard Day" is fent van már rajta:
    http://www.gooddrama.net/korean-movie/a-hard-day-2013
    Valamint az "A Little Pond" című film is, amihez múlt héten készítettünk magyar feliratot, megnézhető itt:
    http://www.gooddrama.net/korean-movie/a-little-pond-2009

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a linkeket! :) A goddrama.com-ot én is használom, a High Kick-et például csak ott találtam meg, el is feledkeztem róla. A DF-t azért szoktam gyakrabban használni, mert az legális, ergó a megnézésével támogatom a legális oldalakat (az már részletkérdés, hogy hamis IP-címmel :D). Valahogy úgy vagyok vele, ha már nem veszem meg, legalább ennyivel járuljak hozzá a sorozatokhoz.
      A dramago.com-ot nem használom, de találkoztam már az oldallal.

      Törlés
    2. Óh, most látom, hogy nem is ugyanarról a gooddrama-ról beszélünk. :D Én a gooddrama.co-t ismerem, a .net-es változatot nem.

      Törlés
  2. Váóóóó... szuper összefoglaló! Főleg a Dramafevernél alkalmazott kis trükköt köszönöm! :D:D:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, én is nemrég fedeztem fel, nagyon örültem neki. :D

      Törlés
  3. Nagyon köszönöm a linkeket, nagyon hasznosak voltak! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy tudtam új infóval szolgálni. :D

      Törlés